پس از آن که دریافتیم سرمایه‌گذاری یکی از مهم‌ترین عوامل موفقیت مالی است و به صورت کلی چه بازارهایی برای سرمایه‌گذاری وجود دارد، در مقاله انواع بازار نیز عنوان شد که دارایی‌ها به دو دسته‌ی کلی دارایی‌های فیزیکی و دارایی‌های مالی (کاغذی) تقسیم می‌شوند.

همچنین گفته شد که ارزش دارایی‌های مالی، به پشتوانه یک دارایی دیگر تعیین می‌شود. مثلا ارزش سهام یک شرکت به عملکرد شرکت مذکور و میزان سوددهی آن بستگی دارد و با بهبود و یا ضعف عملکرد شرکت، ارزش سهام آن نیز کم و یا زیاد می‌شود.

بنابراین هنگام سرمایه‌گذاری، توجه به اطلاعاتی که می‌تواند بر افزایش یا کاهش میزان سرمایه، تأثیرگذار باشد، بسیار حائز اهمیت است. تصمیم‌گیری بر اساس اطلاعات و تحلیل‌های صحیح می‌تواند تا حدود زیادی ریسک سرمایه‌گذاری را کاهش دهد.

در این مقاله قصد داریم رابطه‌ی میان ریسک و بازده را بررسی کنیم! و ببینیم که آیا واقعا مطابق تفکرات بیشتر مردم، واژه “ریسک” یک مفهوم بد را در خود دارد یا خیر؟! اصلا افراد ریسک‌پذیر چه کسانی هستند؟ از کجا بفهمیم که فرد ریسک‌پذیری هستیم یا ریسک‌نپذیر??(ریسک‌گریز)!! در صورتی که به دنبال یافتن پاسخ این سوالات هستید این مقاله را از دست ندهید!

رابطه ریسک و بازده

قبل از ورود به به یک بازار سرمایه‌گذاری باید بدانید که بین ریسک و بازده، رابطه مستقیمی وجود دارد. به این معنا که اگر یک سرمایه‌گذار ریسک بیشتری می‌پذیرد، به معنای انتظار وی برای کسب بازدهی بالاتر است و در مقابل، وقتی یک سرمایه‌گذار حاضر نیست ریسک بالایی را قبول کند، به این معنا است که به کسب بازدهی پایین‌تر نیز رضایت دارد.

برای مثال کسی که قدرت ریسک‌پذیری پایینی دارد و مسکن را به عنوان یک بازار کم ریسک انتخاب می‌کند، توقع بازدهی کمتری دارد (مثلا سالانه حدود ۳۰ درصد)، اما فردی که در بازار بورس سرمایه‌گذاری می‌کند و ریسک بالاتری را می‌پذیرد، انتظار بازدهی بسیار بیشتری نیز خواهد داشت. به همین دلیل است که شما هیچ فعالی را در بازار سرمایه نمی‌بینید که به بازدهی سالانه حدود ۳۰% راضی باشد!!

ریسک و بازده ... یک رابطه مستقیم!

ریسک‌پذیری همیشه بد نیست!

به این نکته توجه کنید که تصمیم‌‌گیری برای یک سرمایه‌گذاری همواره باید براساس روابط میان ریسک و بازده صورت گیرد؛ چون از یک طرف سرمایه‌گذاران همیشه به دنبال افزایش بازده سرمایه‌گذاری خود هستند و از طرف دیگر، به دلیل شرایطی که در همه‌ی بازارهای سرمایه‌گذاری وجود دارد، با ریسک متناسب با سرمایه‌گذاری خود مواجه‌ خواهند بود. (توجه کنید که شما هم با مطالعه این مقاله و آموزش‌های دیگر در حال سرمایه‌گذاری هستید، سرمایه‌گذاری بر روی خودتان!)

با این وجود، چیزی که اهمیت بسیار زیادی دارد این است که یک سرمایه‌گذار گزینه‌های مناسب برای سرمایه‌گذاری را براساس میزان ریسک‌پذیری خود، انتخاب کند.

برای مثال در بازار بورس و اوراق بهادار توصیه می‌شود که افرادی که تحمل پذیرش ریسک را دارند، پس از آموزش‌های لازم مستقیما اقدام به خرید سهام کنند. ولی کسانی که تحمل پذیرش ریسک ندارند، به جای خرید و فروش و معاملات مستقیم، از روش‌های غیر مستقیم و با واسطه‌، مثل مشارکت در صندوق‌های سرمایه‌گذاری استفاده نمایند. بنابراین می‌توان گفت شناخت کافی از ویژگی‌های فردی و تصمیم‌گیری براساس این ویژگی‌ها، اولین و مهمترین گام برای سرمایه‌گذاری است.

نمودار رابطه ریسک و بازده

نمودار رابطه ریسک و بازده

یک مثال ساده از ریسک‌پذیری

در تصویر بالا دایره سبز رنگ نشان‌دهنده سرمایه‌گذاری است که قدرت پذیرش هیچ میزان ریسکی ندارد و انتظار دارد حدود ۲۰ درصد بازدهی را مثلا از طریق سپرده‌گذاری در بانک به‌دست آورد! البته قطعا سپرده‌گذاری در بانک نیز ریسک‌هایی نظیر ریسک جا ماندن از تورم را در پی خواهد داشت که در مقاله انواع ریسک به آن خواهیم پرداخت.

دایره نارنجی رنگ سرمایه‌گذاری را نشان می‌دهد که مقداری ریسک را پذیرفته است، در این حالت، وی انتظار خواهد داشت که مثلا حدود ۴۰ درصد بازدهی کسب کند، یعنی ۲۰ درصد بیشتر از سرمایه‌گذار قبلی!

اما دایره قرمز رنگ، بیان‌گر شرایطی است که فرد مذکور حاضر شده است ریسک بسیار بیشتری را بپذیرد، در چنین شرایطی، وی انتظار دارد پاداش مناسبی در ازای پذیرش این میزان ریسک دریافت کند. بنابراین حداقل بازدهی مورد انتظار وی، عددی مثل ۶۰ درصد خواهد بود. توجه کنید که معمولا افراد موفق و کارآفرین در دسته‌ی آخر قرار می‌گیرند! در واقع می‌توان گفت هیچ‌کس قادر نیست بدون پذیرش ریسک متناسب با سرمایه‌گذاری خود به بازدهی بیشتری برسد!

سرمایه‌گذاری با هر درجه از ریسک‌پذیری!

نکته‌ی بسیار مهم این است که خوشبختانه با گسترش بازارهای سرمایه‌گذاری مختلف مثل مسکن، طلا، سکه، بورس، ارز و … امکان سرمایه‌گذاری و کسب درآمد برای همه‌ی افرادی که به دنبال موفقیت مالی هستند، با درجه‌های ریسک‌پذیری‌ مختلف، وجود دارد.

یعنی همه‌ی افراد از جمله افراد بسیار ریسک‌گریز، افراد بسیار ریسک‌پذیر و افرادی که در بین این دو دسته قرار می‌گیرند، همگی می‌توانند با انتخاب بازار مطلوب خود و یا حتی ترکیبی از بازارهای متنوع، اقدام به سرمایه‌گذاری نمایند که منطبق بر ویژگی‌های فردی آن‌ها نیز باشد.

توجه کنید که کاهش ریسک، همیشه به معنای کاهش بازده نیست. در واقع روش‌های زیادی برای کاهش ریسک سرمایه‌گذاری وجود دارد که با استفاده از آن‌ها، می‌توانید تا حدود زیادی ضمن کاهش ریسک، بازده قابل قبولی نیز به‌دست آورید.

کاهش ریسک همیشه به معنای کاهش بازده نیست

آیا شما فرد ریسک‌پذیری هستید؟

معمولا سرمایه‌گذاران، الگوهای ریسک‌پذیری مختلفی دارند. افراد ریسک‌پذیر به دلیل انتظارات بالایی که نسبت به بازدهی دارند، معمولا به سپرده‌گذاری در بانک، خرید اوراق مشارکت و … تمایلی ندارند. این افراد معمولا سرمایه‌گذاری در بورس و خرید سهام را ترجیح می‌دهند، زیرا می‌دانند با کسب دانش مورد نیاز برای سرمایه‌گذاری در بورس می‌توانند به بازدهی‌های بسیار بالاتری دست یابند.

در مقابل، افراد ریسک‌گریز بیشتر علاقه‌مند به قراردادن سرمایه در سپرده‌های بانکی، خرید اوراق مشارکت با سود تضمینی و یا در بهترین حالت سرمایه‌گذاری در بازار مسکن هستند.

نمودار ریسک‌پذیری

طبق نمودار، فرد “الف” قدرت ریسک‌پذیری بیشتری دارد. چرا؟

چکیده مطلب:

همان‌طور که گفته شد، پس از تصمیم‌گیری برای شروع سرمایه‌گذاری، نخستین گام این است که میزان تحمل ریسک خود را بدانید. مثلا اگر قصد دارید ۱۰۰ میلیون تومان سرمایه‌گذاری کنید توجه کنید که آیا این ۱۰۰ میلیون تمام دارایی شماست یا ۱۰% از آن! اگر سرمایه‌گذاری شما منجر به ضرر شود چه اتفاقی برایتان می‌افتد؟! آیا مجبور به فروش دارایی‌های خود می‌شوید یا تأثیر چندانی بر زندگی شما ندارد؟!

تاکید ما همواره بر این است که هیچ‌گاه برای سرمایه‎‌گذاری از وام و یا پول‌های قرضی استفاده نکنید! به‌علاوه بهتر است که یک سرمایه‌گذار قبل از تصمیم‌گیری، نمودار میزان ریسک پذیری خود را رسم کند تا بداند در ازای پذیرش ریسک مورد نظر، انتظار کسب چه مقدار بازدهی را دارد.

همیشه اطمینان داشته باشید چه ریسک‌پذیر باشید و چه ریسک‌گریز، فرصت‌های بسیاری برای سرمایه‎‌گذاری وجود دارد. کافی است این جمله را باور داشته باشید و قدم اول را بردارید!

نظرات این مطلب

امیرحسین ادیب نیا

با رویکردی موثر در این فضا حضور دارم.
امیدوارم حال و انرژیِ خوب، در زندگیِ من و تو جریان یابد.

۲ دیدگاه. شما هم نظر خود را بنویسید:

  • چرا در عکس آخر قدرت ریسک الف بیشتر است ؟ من متوجه نشدم

    پاسخ
    • ابوالفضل عرفانیان
      ۷ فروردین ۱۳۹۷ ۱۳:۴۸

      سلام
      اگر دقت کنید نمودار ریسک‌پذیری فرد الف پایین‌تر قرار گرفته است، به این معنا که فرد الف در ازای بازدهی کمتر مثلا ۴۰% حاضر است همان میزان ریسکی را قبول کند که فرد ب در ازای ۶۵% بازدهی پذیرفته است (به خطوط عمودی نمودار توجه کنید) پس می‌توان گفت فرد الف قدرت ریسک‌پذیری بیشتری دارد.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

امیرحسین ادیب نیا

با رویکردی موثر در این فضا حضور دارم.
امیدوارم حال و انرژیِ خوب، در زندگیِ من و تو جریان یابد.